instagram @kitchenettehome

Makové tyčky

Makové tyčky

Tento recept je u nás teprve druhým rokem doma a mám ho od maminky Grétčiné velké kamarádky ze školy. Snad o to víc jsme si ho oblíbili. Věřím, že si najde i mezi vámi své milovníky. Ať už proto, že máte rádi mák, který je plný vápníku nebo proto, že jsou tyto makové tyčky bezlepkové. Budete je mít hotové coby dup, což se o Vánocích také hodí.

Přišla jsem u tohoto receptu na jediné úskalí a to je podmíněno tím, jak moc nebo málo je mák namletý. Mohlo by se stát, že mák bude namletý málo, a pak bude těsto suché a ne a ne se vám spojit v pěknou kompaktní hmotu. Pokud si budete tedy připravovat mák doma sami v blenderu nebo jiném šikovném pomocníku, nebojte se docílit až lepivější konzistence, bude se vám s těstem pak lépe pracovat. A pokud si mák kupujete už namletý a stane se, že je těsto sušší, přidejte ještě kapku rumu nebo bílku tak, aby se pěkně spojilo. Na mě je tento recept trochu moc sladký a tak bych ho ráda do budoucna ještě poladila a nahradila cukr například datlemi. Bude to pak ale zase úplně jiný recept. A myslím si, že stojí za to jej zveřejnit hezky pěkně tradiční a v originále. Krásné svátky mějte všichni. <3

30 minut
Makové tyčky

Ingredience

Ingredience na těsto

  • 350 g moučkového cukru

  • 2 bílky

  • 250 g mletého máku

  • 1 lžíce rumu

  • 1 lžička mleté vanilky

  • špetka soli

Ingredience na polevu

  • 1/2 bílku

  • 75 g cukru moučka

  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy

Makové tyčky

Postup

1.

Ve velké míse smíchejte mletý mák, cukr, vanilku a rum. V druhé nádobě ušlehejte sníh z dvou bílků se špetkou soli a následně jej propojte s makovou směsí.

2.

Nyní si připravte polevu. Z poloviny bílku, cukru a citrónové šťávy ušlehejte hladkou polevu.

3.

Předehřejte si troubu na 160°C. Na vále mezi dvěma listy pečícího papíru vyválejte těsto na 3 mm tenký plát. Tento plát rovnoměrně potřete polevou a pomocí rádýlka nebo nože jej nakrájejte na malé obdélníčky. Mohou to být například i malé tyčky či čtverečky, jen nezapomeňte, že se při pečení zvětší.

4.

Vykrájené kousky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě na 160°C přibližně 15 minut. Výsledné tyčinky by uvnitř měly zůstat ještě takové lepivější a poleva bílá. Pokud byste je pekli déle, budou suché, jako sněhové pusinky. Hotové tyčinky skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Makové tyčky
Makové tyčky
Makové tyčky
Makové tyčky
Newsletter