instagram @kitchenettehome

Kořeněná švestková marmeláda

Kořeněná švestková marmeláda

Letošní léto se u mě doma stále z nějakého nevysvětlitelného důvodu scházelo obrovské množství ovoce. Asi to bylo i tím, že byla veliká úroda. Nicméně jsem stále zavařovala a zavařovala a ne proto, že bych se nudila, ale proto, že mi bylo líto to ovoce nezpracovat. To jen tak, kdybyste začali mít pocit, že je možné se s třemi celkem malými dětmi nudit.
Tak pokud třeba někdo z přátel dostanete ode mě k vánocům pod stromeček marmelády, už víte proč! :-D

Pokud máte podobné starosti, ještě můžete celkem velké množství ovoce zpracovat jako ovocné kůže. I to u nás doma letos mnohokrát proběhlo, ale děti je stíhají celkem rychle a s radostí spásat. Recept najdete tady.
Na blogu také najdete velmi podrobný recept o zavařování a tak pokud jste začátečníci, přečtěte si jej. Určitě vám vysvětlí případná dilemata. Tento recept jsem se rozhodla zveřejnit hlavně jako inspiraci i pro zkušené zavařovače a to do chuti, která vznikla. Švestky s portským vínem jsou samozřejmě skvělé a mnoha recepty prověřené. Ale vyzkoušejte také třeba zázvor a další koření. :-)

45 minut
Kořeněná švestková marmeláda

Ingredience

  • 4 kg švestek

  • 2 bio citróny

  • 2 cm kořene zázvoru

  • 3 lžičky mleté vanilky

    Koupit
  • 3 lžičky mleté skořice

  • 2 lžičky mletého zázvoru

  • 1/2 lžičky mořské soli

    Koupit
  • 2-3 dcl portského vína

  • 800 g třtinového cukru

  • 40 g citrusového pektinu

    Koupit
Kořeněná švestková marmeláda

Postup

1.

Pomocí vitamixu nebo jiného blenderu si postupně rozmixujte na hladké pyré všechny omyté vypeckované švestky. Do poslední várky přidejte i očištěný čerstvý zázvor. Rozmixované švestky, i ty se zázvorem, dejte do velkého hrnce. Přidejte šťávu i kůru ze dvou bio citrónů, všechno koření, sůl, portské víno a 2/3 třtinového cukru. Směs promíchejte a dejte vařit. Ve zbylém cukru si rozmíchejte všechen pektin, lépe se pak rozpustí a nebude tvořit hrudky.

2.

Mezitím si připravte čisté sklenice. Je několik možností sterilizace.
Někdo sklenice připravuje v horké troubě a pokud je parní, jedině lépe!
Další, asi nejběžnější postup, je v hrnci s probublávající vodou. U nás v obchodě si můžete pořídit hrnce na zavařování. Jsou vhodné jak na vaření ovoce, tak na sterilizaci sklenic.
A nebo je možné využít parní sterilizátor, který vlastní většina maminek na sterilizaci dětských láhví. Ať už vyberete cokoli, sterilizujte alespoň 5 minut a to včetně víček.

 

3.

Když je švestková směs opravdu horká a už pár minut probublává, můžete přidat zbylý třtinový cukr s pektinem. Vše dobře promíchejte a ještě nechte dalších pár minut vařit.

4.

Můžete začít plnit ještě horké sterilní sklenice. Já mám pod hrncem s marmeládou vždy slabý výkon, aby se stále směs ještě přihřívala a tak abych opravdu sklenice plnila co nejvíce horkou náplní a předešla tak předčasnému pokažení. Nerezový trychtýř s širším hrdlem je skvělým pomocníkem. Plnění je rychlé a zamezíte tak zašpinění okraje sklenice, což mnohdy také způsobuje předčasné pokažení marmelád. Sklenice ihned uzavírejte. Pokud máte klasický závit, stavte je uzavřené vzhůru nohama, pokud používáte sklenice weck, zasponkujte je a už neotáčejte dnem vzhůru. Po vychladnutí můžete sponky sundat a pokud víčko drží přisáté, vše se povedlo. Jinak pokud si chcete být extra jistí, že se marmelády nepokazí, můžete je uzavřené (zavíčkované) dát ještě do trouby na cca 10 minut. Já používám program pára 100°C, ale můžete nastavit i na horkovzdušný program 100°C.

Newsletter