Recepty si vždycky ráda pozměním a zapojím různé zdravé nebo výjimečné ingredience, jako jsou například chia semínka. Pokud připravujete občas moučníky nebo muffiny s drobenkou, vyzkoušejte část mouky, která může být 100%ně celozrnná, nahradit jemnými ovesnými či jinými vločkami a nebo například mandlovou moukou. Mandlová mouka jsou vlastně velmi jemně namleté mandle a bez problémů do drobenky můžete použít také mandlové lupínky. Skvěle se hodí ke švestkám.
Nadýchaný švestkový koláč
17. září 2015
Tento recept vychází z koláčů v našem kraji velmi tradičních a úplně ten prapůvodní recept mám od mé skvělé kamarádky. Je to varianta nadýchaného lehoučkého těsta s minimem tuku, a proto celý úspěch velmi závisí na šlehání a také pečení, které by mělo být velmi krátké. Koláč se peče zdaleka ne do zlatých okrajů, ale spíše do růžova nebo i světla, podstatným a směrodatným ukazatelem je, aby těsto již nebylo syrové.
Ingredience
-
200 g hrubé mouky
-
150 g celozrnné pšeničné mouky (hruběji mletá výhodou)
-
180 g třtinového cukru
-
1 hrnek mléka
-
2 šťastná vejce
-
Koupit
2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
3 lžíce rostlinného oleje
-
špetka soli
-
2 lžíce rumu
-
Koupit
3 lžíce chia semínek
-
1 kg švestek
Na drobenku:
Postup
Předehřejte si troubu na 160 °C . Vymažte si pomocí másla nebo tuku ve spreji na vymazávání ten největší plech a vysypte jej hrubou moukou. Také si připravte ovoce a drobenku. Pokud bude koláč švestkový nebo meruňkový stačí, když ovoce rozříznete na půl a vyjmete pecku. Také můžete třeba použít broskve, ale ty bych pokrájela už na více měsíčků. Všechny ingredience na drobenku dejte do menší misky a pomocí konečků prstů vše důkladně promíchejte tak, aby vám vznikly malé hrudky.
Ve střední míse si smíchejte oba druhy mouky spolu s práškem do pečiva, jedlou sodou, chia semínky a špetkou soli. Pokud tuto směs prosejete, jedině výsledné struktuře těsta prospějete, protože mouka bude provzdušněná, a tak bude i výsledný koláč více nadýchaný. Pomocí mixéru v další nádobě důkladně vyšlehejte vejce spolu s cukrem. Když Vám vznikne pěkně nadýchaná světlá pěna, opatrně do ní vmíchejte střídavě moučnou směs, mléko, rum a rostlinný olej. Míchejte krátce a jen zlehka.
Hotové těsto vlijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Na povrch celé plochy poklaďte všechno ovoce a posypejte jej drobenkou. Plech položte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 minut do růžova. Protože toto těsto obsahuje pouze minimum tuku, rychle se vysuší, proto se peče pouze do růžova tak, aby těsto již nebylo syrové.
Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
„Zajímavou ingrediencí jsou jednak švestky a jednak chia semínka. Švestky většinou známe jako výbornou náplň právě do buchet, ale málokdo už ví, že švestky obsahují velké množství vlákniny, a tím krásně čistí střeva a trávicí systém, výborně fungují i proti zácpě.“
„Chia semínka jsou známa už velmi dlouho. Dokonce je uctívali Aztékové a Mayové a používali je na doplnění energie a vitality. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, železa i vápníku. Obsahují kvalitní bílkoviny, tuky a jsou silný antioxidant.“
„Je skvělé, že recept obsahuje i celozrnnou mouku, která je rozhodně zdravější než klasická bílá, také využití vloček případně mandlové mouky do drobenky je zdravější.“
„Určitě bych takový koláč doporučila, raději ale na snídani, nebo v dopoledních hodinách, přeci jenom obsahuje cukr. “