instagram @kitchenettehome

Nejlepší čokoládové Cookies

Nejlepší čokoládové Cookies

Tyto skvělé sušenky už dlouhou dobu ochutnávám u mé kamarádky Brennan, která je dárcem už vícerých receptů a inspirací. Tentokrát jsou to ty pravé americké cookies prověřené američankami.)) Tak jsem se konečně do nich pustila a upekla je úvodem v původním znění, to znamená bez zásadních změn a improvizací protože jsou prostě skvělé tak jak je znám. Moc Vám doporučuji to samé, později se dá experimentovat s různými semínky, sušenými plody a nahrazením mouky za celozrnnou. Také originálně měl recept obsahovat 570g čokolády, ale shoduji se s Brenn, že 400 g se zdá dostatek, přičemž část nahrazujeme pekanovými ořechy.
Recept má ještě jeden trik, který je pro mě něčím novým. Vždy mě recepty poučovali, že pokud přidám do těsta prášek do pečiva nebo sodu, bez otálení bych měla s těstem spěchat do trouby, ale tento recept volá po odpočinku těsta v lednici alespoň na 24 -36 hodin (může to být až 72). Mělo by to zapříčinit vylepšení struktury těsta. Ale pokud na ně spěcháte, upečte je rovnou, budou i tak skvělé.) Nepečte je příliš dlouho, stačí těch zmíněných 18 minut.
Update, Brenn peče maximálně 12-16 minut, jsou křehčí, uvnitř měkčí a mám odzkoušeno. Ale záleží na preferencích, někdo ocení intenzivní křupavost těch déle pečených.)

30 minut - 0 porcí
Nejlepší čokoládové Cookies

Ingredience

  • 280 g pšeničné hladké mouky
  • 260 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 a 1/4 lžičky sody na pečení
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky mořské soli
  • 280 g másla
  • 280 g třtinového cukru tmavého (s vyšším podílem melasy)
  • 260 g třtinového cukru
  • 2 velká šťastná vejce
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g kvalitní hořkosladké čokolády (min 60% kakaa)
  • 150 g pekanový ořechů
  • (mořská sůl na posypání)
Nejlepší čokoládové Cookies

Postup

1. Prosejte do mísy mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl. Čokoládu a ořechy si nasekejte na přibližně 0,5 cm kousky.
2. Ručním mixérem nebo pomocí robotu mixujte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do jemného krému, přibližně 5-10 minut. Ale krystalky cukru budou stále znát, pouze se směs stane nadýchanější a krémovější.
3. Přidejte jedno vejce a stále mixujte, další přijde na řadu, až když se první plně spojilo s krémem. Snižte výkon mixéru na minimum a krátce vmíchejte suchou moučnou směs do krému jen tak, aby se vše propojilo. Ručně vpracujte čokoládu a ořechy. Takto připravené těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte odpočinout v lednici na 24-36 hodin. Také můžete druhý den použít část těsta a další až do 72 hodin. Jen počítejte s tím, že je třeba ho nechat trochu povolit.
4. Když jste připraveni péci, předehřejte troubu na 180°C. Plech si vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a klaďte na plech kopečky z těsta, přičemž dodržujte větší rozestupy. Recept doporučuje kopečky ve velikosti průměru golfových míčků, z kterých upečete sušenky velké jako na obrázku. Posypejte každou pár zrnky soli a pečte 18-20 minut do světle-zlata. Upečené nechte vychladnout na mřížce. Možná nejprve budou křehké, tak je přetáhněte i s pečící podložkou (papírem) a po pár minutách už i jednotlivé kusy.

Nejlepší čokoládové Cookies
Nejlepší čokoládové Cookies
Nejlepší čokoládové Cookies
Newsletter