instagram @kitchenettehome

RAW FOOD

RAW FOOD

K zdravému životnímu stylu tu mám pro Vás ještě jeden článek. Je hlavně o tom co je raw food, a také protože jsem přidala tuto kategorii v receptech a tím pádem jednou za čas něco takového “uvařím” připravím.)

Raw food nebo také living food, živá strava, syrová strava, živoucí jídlo, vitariánství. Je mnoho názvů, ale všechny se snaží poukázat na hlavní pointu. Život.
Řekla bych, že je to více než způsob stravování se, je to spíš životní styl založený na logické dedukci, že syrová strava je blahodárnější pro organismus než strava tepelně upravená a že tento vitariánský způsob zacházení s naší planetou je etičtější.
Logických argumentů a důvodů je mnoho, pokusím se je okrajově zmínit, protože by se dali jistě rozvíjet do celých knih.
Zachování maxima vitamínu, minerálů a dalších živých látek a s tím související psychická i fyzická kondice člověka. Dokonce zdravá střevní mikroflóra člověka stravujícího se pouze “živým” jídlem dokáže produkovat vitamín B12, který je důležitý pro náš organismus a přijímáme ho běžně v živočišné stravě. (Přičemž hlavní argument odpůrců je nemožnost tělu dodávat právě tento vitamín.) Zajímalo by mě jestli věříte na energii jídla? Pro striktně vědecky založené, stresový hormón v mase je důkazem…
Právě nejvíce těch pro trávení a zdraví důležitých enzymů se uvolní při žvýkání čerstvé sirové rostlinné stravy spolu se slinami. Neopomenutelný fakt je plýtvání. Kolik asi získá tělo z jednoho kila čerstvé či vařené zeleniny?
Dále také naše kořeny a předci z kterých jsme se vyvinuli. Původně jsme byli vitariáni a tak i naše těla byla k tomu stvořena. S evolucí se mnoho věcí mění, ale se změnami přicházejí i takzvané civilizační choroby, které jsou důsledkem našich současných stravovacích návyků.

Vitarián nekonzumuje maso a jiné živočišné produkty nejen proto, že to pro nás není přirozené, ale také z důvodů etických. Celosvětová živočišná produkce spolu s vařením vyčerpává zdroje naší planety na maximální úrovni jak dokazují výzkumy. Poptávka po mase, masných výrobcích a jiných živočišných produktech vystoupala tak vysoko, že zásadním způsobem ovlivňuje vznik skleníkového efektu. Například jen množství plynů, které vyprodukují krávy je neuvěřitelný. Další fakt je škodlivost konzumace masných výrobků, které podléhají pravidlům vysoká kvantita, nízká cena. Také dnes již fakt, že růstové hormony v živočišných produktech způsobují rakovinu není zanedbatelný.
O kuřatech, rybách pěstovaných ve velkosádkách, mlécných výrobcích z neekologického zemědělství, antibioticích a hormonech jste jistě už slyšeli a pokud si chcete něco více přečíst, přikládám linky.
Ochránci hospodářských zvířat

Vitariáni tedy konzumují pouze čerstvou syrovou rostlinou stravu, sušené plody a ořech. Nekonzumují syrové ani tepelně upravené maso a jiné živočišné produkty například z mléka.
V prvním momentě to každého gurmána musí vyděsit, ale věřte mi, že i tak si můžete velmi pochutnat. Než jsem se rozhodla zařadit i něco z raw food na můj blog, začala jsem studovat mnoho receptů. Pochopila jsem, že je to hlavně o navyknutí si na úplně jiné postupy a užité ingredience v kuchyni. Už jako malá jsem upekla bábovku, koláč nebo třeba palačinky či lívance bez receptu, protože jsem si osvojila základní principy a to samé platí u vitariánské kuchyně. Používají kromě čerstvé zeleniny, klíčků a ovoce třeba mandlovou mouku, mandlové mléko, mleté ořechy, kokosové a jiné rostliné oleje, kakao, tahiny, javorový sirup, sušené ovoce a zeleninu. Z toho by se už dalo něco připravit ne? Například omáčka ze sušených rajčat v cuketových lasagních je skvělá. Každý zná gukamole, které je úžasné, jen si k němu nemůžete dát toast nebo tortilu… I škála dezertů je velmi pestrá a lahodná.
Chci tím říci, že to není tak jednotvárné jak se může zdát a na druhou stranu, kdyby každý z Vás zvýšil jen o malý kousek podíl živé stravy ve Vašem jídelníčku, pomůžete tím nejen svému zdraví, ale také planetě.
Mnoho lidí přejde na vitarianství také z důvodů vážné nemoci nebo nadváhy. Doporučuje se konvertovat pomocí detoxikační kůry, která Váš organismus vyčistí a připraví na úplně jiný a nový mód. Můžete také navykat a odvykat postupně.
Co se nutriční stránky týče, dokazují, že jejich organismus má vše co potřebuje. Dokonce vrcholoví sportovci se mezi striktními jedlíky živé stravy nacházejí. Tento životní styl samozřejmě vyžaduje určitou disciplínu a uvědomění si nových faktorů. Mnoho lidí cíleně žije například jako 80% vitarian. Jednou deně si dopřejí vařené jídlo… Jednou za čas organické maso.

Další informace najdete na vitarian.cz

Co se mě týče, jsem vážně fanatik, miluju vaření i pečení a samozřejmě to všechno i ráda jím. Takže představa, že si tyto mé závislosti musím odvyknout je děsivá, ale jsem pevně rozhodnutá, že podíl živoucího jídla budu u nás v rodině cíleně zvyšovat. Už mnoho let pečlivě vybírám kvalitní masné a mléčné výrobky a ano jsou dražší. Jak pan Cuketka ve svém článku o kuřatech polopaticky vysvětluje, ceny běžných kuřat jsou tak nízko, že ani snad není možné takto vyprodukovat něco zdraví prospěšného. Bylo by skvělé, kdyby i zbytek populace přijal tento fakt a striktně řekl NE! Ale já osobně jsem v tomto směru velmi pozitivní a věřím, že více a více lidí, znovu začíná rozumět svému tělo, takže kdo ví, možná už brzy budou pulty našich obchodů vypadat úplně jinak. ANO jakékoli osvětě!

Ráda bych zde s Vaší pomocí vytvořila seznam RAW restaurací a obchodů, tak pokud máte nějaké pozitivní zkušenosti v tomto směru, sem s tím.) To samé platí o receptech, podělte se s námi.

V Brně Kiwi Raw Food Restaurace
V Praze na Žižkově Secret of raw

RAW FOOD RAW FOOD
Newsletter