Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
K věčné diskuzi o zdraví v souvislosti s aditivy a GMO – glutamát (obvykle dostupný jako sodná sůl) je nositelem tzv. páté chuti – umami. Právě tato je zodpovědná za typicky “asijskou” chuť jídel, stejně jako chlorid sodný (=kuchyńská sůl) je zodpovědný za slanou chuť nebo kyselina octová/citronová za chuť kyselou. Organismu je zcela jedno, jestli jsou tyto chamická individua původu přírodního nebo syntetického.
Jestli to chcete bez glutamanu, tak samotné dashi se dělá z kacuobuši (sušené hoblinky z tuňáka pruhovaného), řasy kombu a vody. Akorát kacuobuši je docela drahá záležitost… aspoň teda v našich končinách.
Ano, já vím, je to dost kontroverzní… Strašně zdravé a možná i strašně jedovaté … Stále hledám nějaké dashi bez glutamatu .. A řasami je možné se předávkovat, právě pro svůj vysoký obsah minerálů … Je zajímavé, že miso se doporučuje těhotným, jako denní dávka všech vitamínů a minerálů ..
Ochutnal jsem instantní a byla docela dobrá. Pořídil jsem tedy všechny ingredience Dashi no moto má na prvním místě uveden v seznamu ingrediencí E621 (glutamát sodný), je otázka jestli když je to v angličtině, tak u nich nemají jiná pravidla na pořadí, ale pořídíl jsem rovnou kilovku, tak snad mě to nezničí zdraví ;o) Na řase je zase varování, že více než 1.5g denně je nebezpečná dávka kvůli obrovskému obsahu jódu – to je ostatně na řase Nori pro výrobu sushi uvedeno taky (hyperfunkce štítné žlázy). První uvařená várka vypadá i voní moc hezky, chutná taky, ještě ji nechám trochu vychladnout a jdu do ní.
Mohu se zeptat, jestli používáte dashi no moto v prášku? Co jsem tak pochopila, tak se nejedná zrovna o zdravou věcičku nebo je k sehnání i bez zvýrazňovačů chuti atd.? Děkuji
Pokusim se. Vlastně dost experimentuji a často řasu přidám všude možně, třeba i do rizota ..) Ale budu se na tento druh receptů více koncentrovat ..)
Markétko nemátete tam nějaký recept na hlavní jídlo s mořskou řasou?Nebo salát?Ráda bch vyzkoušela,ale vůbec s ní nemám zkušenosti.Kupuju si tofu s mořskou řasou a hned se po něm zapráší i děti si rády zobnou.Tak bych ráda aspoň někdy zařadila řasu,ale jelikož je to ne zrovná levná věc-nerada bych první pokus vlila přímo do záchodu :-D děkuji
Tak ještě jednou Jany. Článek jsem nečetla a ani jsem si ho nezaplatila, tedy nemůže být reklamní.Dále nejsem zodpovědná za to co o mém blogu kdo napíše. Na tomto blohu nabízím recepty s kterými můžete pracovat svobodně, tak jak to v domácí kuchyni bývá. Pokud jsem vegetarián, použiji vývar zelenonový. Pro jistotu jsem to zdůraznila v ingrediencích. Přeji krásný den.
achjo, tka to tady na zaklade reklamniho clanku v idnes procitam a doufma v nejake ty vegetarianske recepty, ktere podle nazvu rubriky maji byt, v prvni vyvar, v druhem ryba.