diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Tereza123 21. srpna 2019 21:18
Je to jak říká Sektik. Glutamát sodný vzniká naprosto přirozeně krystalizací na povrchu řasy kombu, ze které jej asijská kuchyně po tisíciletí extrahuje. Nevím, proč se z toho dělá takový démon, i když je to naprosto normální látka vznikající v přírodě prostou reakcí sodíkaté zásady (třeba jedlá soda) s čímkoliv živým, protože všechno živé obsahuje aminokyseliny a jednou z nich je kyselina glutamová, z níž neutralizací vzniká její sůl, tedy glutaman sodný (a voda jako vedlejší produkt). Je tedy doufám jasné, že vyrobit glutamát není žádnej problém, velice pravděpodobně přirozeně ve vašich jídlech při vaření sám o sobě vzniká a jeho škodlivost je srovnatelná s kuchyňskou solí (která narozdíl od glutamátu není organického původu). Tedy v každém dashi samozřejmě glutamát je, protože při výrobě dashi se používá již zmíněná kombu. Jestli ho výrobce je nucený vypsat jako děsivě působící E621, tak budiž, ale nic to nemění na tom, že dashi správně přirozeně tuto látku obsahuje. Nechci rejpat, ale tohle je s dovolením látka chemie střední školy - aminokyseliny, neutralizace, teorie kyselin a zásad...
sektik 13. listopadu 2014 1:58

K věčné diskuzi o zdraví v souvislosti s aditivy a GMO – glutamát (obvykle dostupný jako sodná sůl) je nositelem tzv. páté chuti – umami. Právě tato je zodpovědná za typicky “asijskou” chuť jídel, stejně jako chlorid sodný (=kuchyńská sůl) je zodpovědný za slanou chuť nebo kyselina octová/citronová za chuť kyselou. Organismu je zcela jedno, jestli jsou tyto chamická individua původu přírodního nebo syntetického.

leibor 18. června 2014 19:50

Jestli to chcete bez glutamanu, tak samotné dashi se dělá z kacuobuši (sušené hoblinky z tuňáka pruhovaného), řasy kombu a vody. Akorát kacuobuši je docela drahá záležitost… aspoň teda v našich končinách.

Markéta Kitchenette 31. ledna 2014 4:34

Ano, já vím, je to dost kontroverzní… Strašně zdravé a možná i strašně jedovaté … Stále hledám nějaké dashi bez glutamatu .. A řasami je možné se předávkovat, právě pro svůj vysoký obsah minerálů … Je zajímavé, že miso se doporučuje těhotným, jako denní dávka všech vitamínů a minerálů ..

VW 23. ledna 2014 10:7

Ochutnal jsem instantní a byla docela dobrá. Pořídil jsem tedy všechny ingredience Dashi no moto má na prvním místě uveden v seznamu ingrediencí E621 (glutamát sodný), je otázka jestli když je to v angličtině, tak u nich nemají jiná pravidla na pořadí, ale pořídíl jsem rovnou kilovku, tak snad mě to nezničí zdraví ;o) Na řase je zase varování, že více než 1.5g denně je nebezpečná dávka kvůli obrovskému obsahu jódu – to je ostatně na řase Nori pro výrobu sushi uvedeno taky (hyperfunkce štítné žlázy). První uvařená várka vypadá i voní moc hezky, chutná taky, ještě ji nechám trochu vychladnout a jdu do ní.

Soni 21. července 2013 9:24

Mohu se zeptat, jestli používáte dashi no moto v prášku? Co jsem tak pochopila, tak se nejedná zrovna o zdravou věcičku nebo je k sehnání i bez zvýrazňovačů chuti atd.? Děkuji

Markéta Kitchenette 15. dubna 2013 10:5

Pokusim se. Vlastně dost experimentuji a často řasu přidám všude možně, třeba i do rizota ..) Ale budu se na tento druh receptů více koncentrovat ..)

Veronic 9. dubna 2013 19:17

Markétko nemátete tam nějaký recept na hlavní jídlo s mořskou řasou?Nebo salát?Ráda bch vyzkoušela,ale vůbec s ní nemám zkušenosti.Kupuju si tofu s mořskou řasou a hned se po něm zapráší i děti si rády zobnou.Tak bych ráda aspoň někdy zařadila řasu,ale jelikož je to ne zrovná levná věc-nerada bych první pokus vlila přímo do záchodu :-D děkuji

Markéta Kitchenette 1. dubna 2013 21:27

Tak ještě jednou Jany. Článek jsem nečetla a ani jsem si ho nezaplatila, tedy nemůže být reklamní.Dále nejsem zodpovědná za to co o mém blogu kdo napíše. Na tomto blohu nabízím recepty s kterými můžete pracovat svobodně, tak jak to v domácí kuchyni bývá. Pokud jsem vegetarián, použiji vývar zelenonový. Pro jistotu jsem to zdůraznila v ingrediencích. Přeji krásný den.

jany 31. března 2013 5:43

achjo, tka to tady na zaklade reklamniho clanku v idnes procitam a doufma v nejake ty vegetarianske recepty, ktere podle nazvu rubriky maji byt, v prvni vyvar, v druhem ryba.