instagram @kitchenettehome

Ovocné kůže

Ovocné kůže

Za tímto prapodivným názvem se skrývá strašně jednoduchá, zdravá a trvanlivá dobrota. Prioritně jsem si myslela, že je budu připravovat hlavně pro děti jako svačinu do kapsy, ale nakonec jsem pro ně našla i další využití. Například je nakrájím na tenké nudličky, "slámu" přidávám do salátů tam, kam by se hodily brusinky nebo jiné čerstvé ovoce. Jsou skvělé například na brusketu s kozím sýrem, atd.. ) Dají se z nich pomocí vykrajovacích formiček vyříznout i různé tvary. Jsou pěknou a kreativní ozdobou na talíři moderní gastronomie.

Princip je jednoduchý. Rozmixujete na hladké pyré jakékoli ovoce, co máte po ruce nebo kterého máte přespříliš, například úroda ze zahrádky. Můžete jej ještě podle potřeby dochutit přidáním vanilky, skořice, pepře či bezinkového sirupu. Dále můžete vyzkoušet různé kombinace, například smíchat kyselejší rybíz s jablkem nebo brusinky s goji a jablky. Také přidávám někdy semínka ve snaze dát dětem zdravé tuky a další prospěšné vitamíny a minerály. Pokud máte výkonný blender jako je vitamix, tak rozmělníte úplně najemno jakékoli pecičky přidané nebo již v ovoci obsažené.)

A konzistence? Pyré by mělo být tak husté, aby ho Váš mixér zvládl.)Tedy pokud je samotné ovoce příliš husté, protože má vyšší podíl vlákniny, bez obav přidejte tolik vody, kolik budete potřebovat k hladkému rozmixování.

Postup sušení v sušičce je jednoduchý. Nastavte teplotu ideálně na 40 - 45°C, protože tato teplota je nejšetrnější k vitamínům, které zůstanou v maximální výši stále uvnitř. Takto rozmixované pyré nalijte v tenké vrstvě na silikonové podložky, které jsou součástí sušičky nebo si můžete vypomoci pečícím papírem či jinou podložkou, která se Vám zdá nepřilnavá. Vhodná je například tato silikonová nebo teflonová. Vrstva by měla být rovnoměrná a silná několik mm, přibližně 3 - 4 mm. Sušením se ztenčí přibližně na polovinu. Doba sušení závisí na výši hydratace pyré a také na síle vrstvy, v jaké sušíte, ale začněte na 10ti hodinách a pokud ještě kůže nebude dostatečně suchá, aby šla sloupnout, přidejte potřebný čas.

Pokud byste se rozhodli vyzkoušet vyrobit tyto ovocné kůže v troubě, určitě je to možné, jen domácí trouba má většinou nejnižší teplotu na 50°C a nesmí Vám vadit, že si jí na nějaký čas zablokujete sušením.)

Skladujte tyto ovocné placičky, ať už pokrájené nebo v celých větších plátech, ideálně ve vzduchotěsné nádobě, tak Vám vydrží nejdéle.)

Ovocné kůže Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Ovocné kůže
Newsletter