instagram @kitchenettehome

Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Moc si užívám recepty na domácí granolu nebo müsli kolečka nejen proto, že je mám sama ráda, ale také mě moc těší pocit, že mám pro děti, potažmo i rodinu a kamarády, nějaký rychlý snack, který je zdravý a přesně vím, co obsahuje. I v Kuchařce Kitchenette - Rok v kuchyni můžete najít podobné recepty na müsli.)

​Když jsem se pustila do práce a hraní si se sušičkou potravin, snažila jsem se vyvíjet recepty ještě zdravější, aby se teplotou určité citlivé ingredience neznehodnotily. Takže tady je recept na měkké müsli tyčinky. Používám na slazení pouze med jako "zdravý" sacharid. Sušené ovoce, v tomto případě brusinky, vybírejte opatrně. Mnohdy jsou všemožně nešetrně chemicky ošetřeny a doslazeny. Já tu sázím na prodejny se zdravou výživou nebo DM. Možná bude pro někoho z Vás problém sehnat pufovanou quinou. Je ke koupi v DM. Pokud se Vám ji nepodaří sehnat, můžete nahradit nějakou jinou pufovanou ingrediencí. Prodává se takto upravená rýže, amarant a všemožné další druhy obilovin jak lepkových, tak i bezlepkových a opět v prodejnách zdravé výživy. Quinoa z těchto tyčinek dělá super proteinové, ale odlehčené snacky plné vitamínů.

15 minut
Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Ingredience

  • 150 g jemných ovesných vloček

  • 125 g pufované quinoi

  • 180 g sušených brusinek

  • Koupit
  • špetka soli

  • 1 lžička vanilky

    Koupit
  • 400 g medu

  • 100g vody

  • 3 lžíce arganového oleje (nebo jiného kvalitního rostlinného oleje)

  • 1 plátek želatiny

    Koupit
Ovesné-quinoa müsli tyčinky

Postup

1.

Ve velké míse smíchejte pufovanou quinou, ovesné vločky, brusinky a chia semínka. Plátek želatiny dejte nabobtnat do mističky s vodou. Mezitím dejte do středního hrnce a smíchejte všechny ostatní ingredience (špetku soli, vanilku, med, vodu a olej). Pomalu obsah hrnce zahřejte, stačí trochu, přibližně na 40°C. Je to proto, aby se ingredience dobře propojily, ale zároveň nechceme ztratit všechny cenné látky a enzymy z medu. Nabobtnanou želatinu vyždímejte a dejte k vlažné směsi do hrnce, kde se nám želatina krásně rozpustí.

2.

Teď smíchejte suchou vločkovou směs s medovou a dobře promíchejte. Posledním krokem je formování plátu, ze kterého po usušení budete krájet požadované tvary müsli tyčinek. Skvěle se na to hodí různé krabičky na uskladnění potravin nebo malý plech. Zvolte takovou velikost, aby se Vám výsledný plát vešel do sušičky. Jakmile budete mít menší plech, vyložte jej pečícím papírem a nasypejte do něj müsli směs. Tu je potřeba pořádně utemovat. To je hlavním klíčem úspěchu! Skvěle se na to hodí kuchyňské karty, které Vám pomohou vytvořit rovný a hladký povrch. A také mokré ruce, které zabrání lepení se. Opravdu se nebojte pořádně zatlačit na celou plochu. 

3.

Takto připravený plát můžete dát na 2 hodiny do lednice, bude se Vám s ním lépe manipulovat, protože směs ztuhne a nebo jej rovnou přemístěte i s pečícím papírem do sušičky. Sušte celé pláty na 41°C přibližně 10 hodin. Pak pláty pokrájejte na požadované tvary a dosušte již jednotlivě bez pečícího papíru podle potřeby, přibližně další 2 hodiny.

Pokud se rozhodnete tyčinky připravovat v troubě, zvolte nejnižší teplotu, což je 50°C. Ideálně byste měli troubu větrat, aby vysoká teplota neznehodnotila cenné látky.) Ale jsou i pečené müsli tyčinky, takže žádný stres. Já se jen snažila vymyslet recept, kde se zachází maximálně šetrně s ingrediencemi a vytěží se z nutričního hlediska maximálně dokonalý výsledek.) Navíc pro malé děti jsou pečené müsli příliš tvrdé.)

Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Ovesné-quinoa müsli tyčinky
Newsletter