instagram @kitchenettehome

Ovocný nákyp

Ovocný nákyp

S přicházejícím podzimem jsme doma dostali chuť na něco sladkého a teplého, a protože velmi ráda používám celozrnný kuskus pro jeho jednoduchou a rychlou přípravu, pracovala jsem s ním. Každopádně tento recept můžete jednoduše aplikovat i na jáhly nebo quinou. Pro přípravu této bezlepkové verze zalijte 200 ml spařené quinoi nebo jáhel, 200 ml mléka, 200 ml vody a spolu s kořením přiveďte k varu. Poté už jen nechte přiklopené táhnout 15 minut. Zbytek postupu se pak už nijak nemění.)

Také, pokud rádi využíváte rostlinná mléka, můžete tekutou složku nahradit například ovesným či mandlovým mlékem.
Tyto nákypy jsou skvělé z meruněk, broskví, švestek ale i třeba jablek nebo hrušek. Budu se těšit na Vaše ohlasy a nebo třeba také tipy.)

35 minut
Ovocný nákyp

Ingredience

  • 1 hrnek (250 ml) celozrnného kuskusu

  • 250 ml mléka

  • 2 špetky soli

  • (1/2 lžičky skořice)

    Koupit
  • (2 hřebíčky)

  • 2 vejce

  • 250 ml sladké smetany

  • 4 lžíce medu

  • 4 velké broskve nebo 9-10 meruněk či švestek

  • máslo nebo tuk ve spreji na vymazání zapékací nádoby

    Koupit
  • pár hoblinek másla na vrch nákypu (cca 5-10 g)

Ovocný nákyp

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 155 °C.
V malém hrnečku si ohřejeme mléko spolu s vanilkovým cukrem, špetkou soli a popřípadě i s půl lžičkou skořice a hřebíčkem. Do střední mísy nasypejte veškerý kuskus a zalijte jej horkým mlékem, ze kterého jste vyjmuli hřebíček. Mléko by nemělo být příliš horké nebo přímo vroucí. Kuskus přiklopte a nechte nabobtnat.

2.

Mezitím si připravte v druhé míse směs ze dvou žloutků, sladké smetany a 4 lžic medu. Vymažte si máslem nebo jiným vhodným tukem střední zapékací nádobu o průměru 26 cm nebo ekvivalent jednoporcových mističek. Ze dvou zbylých bílků a špetky soli si ušlehejte pevný sníh.

3.

Nyní načechrejte vidličkou připravený kuskus a vmíchejte do něj opatrně směs smetany a ušlehaný sníh. Míchejte pomalu a zlehka, aby byl výsledný nákyp pěkně nadýchaný. Polovinu této směsi rozprostřete do zapékací nádoby, na ni rovnoměrně rozložte polovinu ovoce pokrájeného na čtvrtiny a završte vrstvou zbylého kuskusu. Poslední vrstvu bude tvořit druhá polovina ovoce spolu s pár hoblinkami másla.

Takto připravený nákyp dejte péct do předehřáté trouby na 40 minut nebo dokud nebude mít lehce zlatou barvu. Hotový nákyp stačí už jen pocukrovat, případně pokapat javorovým sirupem, posypat oříšky a servírovat ideálně teplý.

Informace k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Připravit kuskus nebo quinou na sladko je výborný nápad. Hřebíček je zajímavé koření, které se uplatňuje například při bolestech zubů. Pokud ho přidáme do jídla, uvolňuje křeče, související se špatným trávením, působí proti kolikám i průjmům.
Místo cukru bych doporučila použít kvalitní med nebo javorový sirup. Pokud by šlo o redukční recept, použila bych ho úplně bez smetany a másla.
Smetana se dá nahradit, když do hrnečku mléka kápneme trochu kvalitního oleje nebo rozmícháme se špetkou másla.
Quinoa je jihoamerická obilovina, která je známá už několik tisíc let. Má lehce oříškovou chuť a dá se připravit jak na slano, tak na sladko. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály. Neobsahuje lepek, takže je jako příloha výborná i pro celiaky. Hodí se výborně i do redukční fáze, funguje jako antioxidant, díky vláknině prospívá střevům a trávení.
Jáhly neboli loupané proso je potravina, která byla kdysi velmi využívaná, ale pak na čas bohužel zmizela z našich stolů. Obsahuje množství vitamínů a minerálů prospěšných pro lidské tělo. Jáhly  navíc obsahují bílkoviny a hodí se i do diet nebo při zažívacích potížích, protože zasytí, dodají energii, ale nezatěžují trávení. Navíc se jako antioxidant dobře hodí i při různých detoxikačních kúrách.

Ovocný nákyp
Ovocný nákyp
Ovocný nákyp
Ovocný nákyp
Newsletter