instagram @kitchenettehome

Mungo hrnec plný hojnosti

Mungo hrnec plný hojnosti

Moc ráda používám v kuchyni mungo fazolky. Možná jste už vyzkoušeli Mungo polévku nebo třeba Hummus z mungo fazolek, které patří také k mým oblíbeným receptům pro jejich jednoduchost a nutriční hodnotu výsledného pokrmu.) Můžete si počíst něco o těchto fazolkách obecně tady a dozvíte se, že jsou nejzdravější v naklíčené podobě. Proto je často také naklíčené nasypu na hotový pokrm. Jsou krásné, šťavnaté a křupavé. Stejně tak jako u polévky si je můžete předklíčit s několikadenním náskokem a servírovat je k tomuto, ani nevím jak správně nazvat hrnec plný dobrého, zdravého a vydatného jídla. Mungo eintopf? Anglicky by to bylo asi vegetariánské stew... V Asii nějaké curry, protože i koření je podobné...) No poraďte prosím. Poladím pak název receptu podle nejlépe se hodícího synonyma.) Zatím jsem jej pojmenovala pracovně a název vychází hlavně z historického pojetí, kde tyto fazolky měly přinášet štěstí a bohatství. Asi už tenkrát věděli, jak jsou luštěninové pokrmy zdravé a přitom i levné.

Tento recept můžete variabilně přizpůsobovat i aktuálním zásobám ve vaší lednici. Skvěle se hodí například i květák nebo mangold, velkolistý špenát nebo dnes tak populární kel, známý v angličtině jako kale. Jako přílohu máme nejraději hnědou či červenou rýži, ale perfektně se hodí i níže v receptu zmiňovaná quinoa, bulgur, kuskus...

Tak dobrou chuť a budu se těšit na Vaše zkušenosti a ohlasy.

35 minut
Mungo hrnec plný hojnosti

Ingredience

  • 2 hrnky suchých mungo fazolek

  • 1 velká banánová šalotka nebo 3 malé

  • 4 stroužky česneku

  • 2 lžíce ghee, olivového oleje nebo jiného vhodného tuku

  • 1-2 lžičky římského kmínu

  • 1 lžička garam masala

  • 1 lžička kurkumy

  • podle chuti cayennského pepře nebo čerstvá chilli paprička

  • 1 bulva fenyklu

  • 1 střední cuketa

  • mořská sůl nebo rybí omáčka

  • 1 plechovka kokosového mléka (cca 400 ml)

  • čerstvý koriandr na servírování

Mungo hrnec plný hojnosti

Postup

1.

Ideálně den předem zalijte mungo fazolky dostatečným množstvím vody a nechte nabobtnat. (Vody přibližně trojnásobek objemu fazolek.)

2.

Ve větším hrnci, ráda používám takové ty litinové ala na dušení nebo pečení, si rozehřejte tuk. Přidejte šalotku pokrájenou na malé kostičky, a když bude pěkně měkká, přidejte všechen česnek a koření. Krátce orestujte. Mezitím si můžete pokrájet cuketu na cca 1cm velké kousky a fenykl na 0,5 cm široké nudličky. Jakmile se koření hezky rozvoní, přidejte do hrnce nabobtnané mungo fazolky. Směs zalijte vodou nebo vývarem tak, aby se fazolky krásně ponořily. Přidejte ještě kokosové mléko a lehce osolte.

3.

Přiveďte směs k jemnému varu, přiklopte pokličkou, stáhněte výkon na minimum a pomalu duste, dokud nebudou fazolky téměř měkké, což by mělo trvat přibližně 25 minut. Nyní přidejte pokrájený fenykl, cuketu a ještě chvíli duste. Na závěr ještě ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

4.

Servírujte posypané čerstvým koriandrem s rýží, quinoou, bulgurem či kuskusem. 

Informace k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Opravdu se dá bez nadsázky říct, že jde o hrnec plný hojnosti, ať už jde o mungo fazolky, fenykl, koření garam masala nebo kurkumu.

Co se týká kurkumy, jde o koření, které se používá převážně v asijské a indické kuchyni. Používá se už po staletí, nejen pro svou specifickou chuť, ale i díky přínosným účinkům na trávicí soustavu, neboť posiluje funkci jater a žlučníku. Je výborná proti nadýmání a pomáhá při trávení tučných jídel. Navíc je to velmi účinný antioxidant.

Další úžasnou ingrediencí z tohoto receptu zejména pro účinky na trávicí soustavu je fenykl, který se výborně hodí i při překyselení žaludku, navíc působí na střeva dezinfekčně. Semínka fenyklu obsahují silice, velké množství stopových prvků a vitamínů.

A v neposlední řadě samozřejmě mungo fazolky, které kromě vysokého podílu vlákniny a proteinů, obsahují i např. železo, vápník, kyselinu listovou a třeba draslík. Navíc luštěniny bohužel na čas téměř vymizely z našeho jídelníčku, což je kvůli jejich nutriční hodnotě škoda. Tak zkuste například právě mungo fazolky.

Mungo hrnec plný hojnosti
Mungo hrnec plný hojnosti
Mungo hrnec plný hojnosti
Mungo hrnec plný hojnosti
Mungo hrnec plný hojnosti
Mungo hrnec plný hojnosti
Newsletter