instagram @kitchenettehome

Hovězí massaman curry

Hovězí massaman curry

Mussaman curry patří asi k jednomu z mých nejoblíbenějších thajských jídel. Je jemné díky kokosovému mléku, jen lehce pikantní, nasládlé a jeho chuť je opravdu jedinečná. Je pohlazením na jazyku. Můžete jej připravit vegetariánské nebo třeba i z jehněčího či kuřecího masa.

K receptu bych nejdříve ráda vysvětlila, proč uvádím v ingrediencích "tamarindová pasta nebo limetka". Tamarindová pasta se do curry přidává, ale také narazíte na mnoho receptů, ve kterých není vůbec obsažena, tedy pokud byste ji nesehnali nebo si ji nechtěli vyrobit vlastní (protože zde na blogu je recept na domácí tamarindovou pastu, kde se o ní můžete dočíst více), moc se tím netrapte a prostě ji vynechejte. Protože kromě jiného je tato pasta lehce nakyslá, někdo přidává trochu limetkové šťávy, a proto uvádím tamarindovou pastu nebo limetkovou šťávu.

Dále v seznamu ingrediencí narazíte na kafrové listy, dají se sehnat čerstvé u některých asijských obchodníků s ovocem a zeleninou. V pražské Sapě a například v Marks&Spencer je mívají čerstvé nebo sušené a i ty sušené jsou ve skvělé kvalitě.
A pak je tu téma samotné mussaman curry pasty. Prodává se v sáčcích stejně tak jako třeba green curry, red curry či yellow curry pasty a dávkování může být odlišné, tedy se podívejte na obal a sami vyhodnoťte, kolik ji použít, většinou lze na takovéto množství použít celý sáček. V Asii si pastu můžete koupit čerstvou na trzích anebo se pak můžete pokusit vyrobit pastu sami. Já jsem většinou jedním z těch, kteří k vlastní výrobě inklinují, protože mám pocit, že z čerstvých ingrediencí a pod mým dohledem bude výsledek nejčerstvější a bez konzervantů. No v těchto případech to tak jisté ovšem není, protože dostupnost všech ingrediencí pro pastu potřebných je horší a navíc i jejich čerstvost a kvalita nemusejí být přesně to, co byste v Asii běžně koupili a tedy Vám ani nezajistí ten samý výsledek. Každopádně Vám sem připíši seznam ingrediencí a stručný popis, jak s nimi naložit. Je to hračka až na to shánění všech složek.)

Mussaman Curry pasta

4 tobolky kardamomu, 5 cm dlouhý kus celé skořice, 5 hřebíčků, 2 lžičky semínek koriandru, 1/3 lžičky římského kmínu, 4 - 6 sušených chilli papriček (mussaman curry má být lehce pikantní, ale ne příliš ostré, tak podle Vaší chuti), 2 cm kořene galangalu, 1 celá hlavička česneku, 1 stonek citrónové trávy,  1 lžíce soli, 1 lžička krevetové pasty, 3 šalotky, 1/2 muškátového oříšku, 1 muškátový květ, 2 - 3 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce palmového cukru.
Celé šalotky a česnek včetně slupky v troubě nebo na hořáku opalte tak, jak se opalují papriky až do černa, pak slupku odstraňte a dejte je stranou.  Na pánvi orestujte do zlata na nudličky pokrájený galangal, citrónovou trávu, sušené chilli a také je odložte stranou k šalotkám a česneku. Na závěr na pánvi orestujte zbývající koření a opět je dejte stranou. Nyní do blenderu nebo foodprocesoru dejte suché ingredience a rozemelte je najemno, pak přidejte všechny zbývající ingredience včetně soli, krevetové pasty a rybí omáčky a mixujte, dokud Vám nevznikne hladká pasta. No, a pokud jste to zvládli, tak máte vyhráno a jste jedničky!!! Pastu můžete uchovávat v uzavřené sklenici v lednici, vydrží dlouho díky soli, která ji konzervuje nebo například zavakuovanou v sáčku po porcích, pak vydrží ještě déle.)

 

2,5-3 minut
Hovězí massaman curry

Ingredience

  • 1 kg hovězího masa, ideální je kližka

  • 1 střední cibule

  • 1 massaman curry pasta (2 - 3 lžíce domácí)

  • 3 stroužky česneku

  • 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru

  • 500 g brambor (ideální jsou A)

  • 400 ml kokosového mléka

  • 300 ml kokosové smetany

  • 3 kytičky badyánu

  • 2 celé skořice

  • 3 kafrové listy

  • 3 lžíce palmového nebo třtinového cukru

  • 2 lžíce tamarindové pasty nebo 2 lžíce limetkové šťávy

  • 1 - 2 lžíce rybí omáčky

  • 4 lžíce orestovaných arašídů

  • 3 lžíce oleje na smažení (olivový, rýžový, arašídový, ...)

  • voda nebo vývar na podlévání

  • čerstvý koriandr na servírování

Hovězí massaman curry

Postup

1.

Na široké pánvi nebo ideálně casserole hrnci si rozehřejte lžíci oleje, orestujte na něm zprudka polovinu masa pokrájeného na 2 - 3 cm velké kousky tak, aby se ze všech stran zatáhlo a zezlátlo. Pak maso dejte stranou na talíř, přidejte lžíci oleje a to samé udělejte s druhou polovinou masa. Maso opět vyjměte.

2.

Dejte do hrnce lžíci oleje a orestujte na něm cibuli pokrájenou na kostičky do měkka, pak přidejte propasírovaný česnek, strouhaný zázvor a curry pastu. Tuto směs na středním žáru a za stálého míchání restujte 2 - 3 minuty. To je důležitý krok, který uvolní všechna důležitá aroma.
Vraťte zpět maso do hrnce ke curry směsi, vše zalijte kokosovým mlékem, kokosovou smetanou, přidejte skořici, kafrové listy a brambory pokrájené na 2 cm velké kousky. Já jsem použila takové mini brambory i se slupkou, zbytky z naší zahrady, které se ideálně hodily, protože to byly brambory odrůdy rohlíček a vypadají v curry moc pěkně.

 

3.

Směs pěkně promíchejte, stáhněte výkon, přiklopte poklicí a jemně táhněte 2,5 - 3 hodiny, dokud maso nebude téměř křehké. Pravděpodobně nebude třeba podlívat, ale záleží také na Vašem hrnci, jak moc těsní, proto raději curry hlídejte a buďte připravení případně směs podlít vývarem nebo vodou.

 

4.

Na závěr přidejte 2 lžíce tamarindové pasty nebo limetkové šťávy, rybí omáčku a cukr, popřípadě sirup. Důkladně vše promíchejte a pomalu vařte do měkka, třeba i dalších 30 - 60 minut, dokud nebude maso přesně podle Vašich představ. Ochutnejte, zda není třeba curry ještě přisladit nebo naopak přisolit. Pravděpodobně solit třeba nebude, protože rybí omáčka i pasta osolí směs dostatečně a se sladkostí rozhodněte podle Vaší chuti.
Mussaman curry servírujte posypané orestovanými burskými oříšky s jasmínovou rýží a čerstvým koriandrem.

Hovězí massaman curry
Hovězí massaman curry
Hovězí massaman curry
Newsletter