instagram @kitchenettehome

Dušené hovězí na červeném víně a rozmarýnu

Dušené hovězí na červeném víně a rozmarýnu

Dušené hovězí je přesně jedno z jídel, které právě v čase přicházejícího podzimu opravdu vítám a velmi ráda vařím. Během léta by se asi ze mě mohl stát bez problému vegetarián, když ale přijde podzim, vařím ráda polévky a jednou za čas připravím třeba nějakou pečeni, ragú nebo něco podobného. Hovězí maso nekupuji příliš často, ale pokud ano, dávám si na něm velmi záležet a snažím se vždy najít nějaké kvalitní hovězí maso z kontrolovaných menších chovů, v bio kvalitě či od ověřeného farmáře.

 

Musím se přiznat, že opravdu hluboce věřím v energii potravin a u masa dvojnásob. Moc často se o těchto věcech v poslední době nerozepisuji a nemám určitě potřebu s lidmi vézt nekonečné debaty a dohady, zkrátka na to nejsem zrovna ten správný konfliktní typ.) Ale také si říkám, že je důležité o věcech mluvit, aby se zase posunuly, byť jen o malý kousíček....
Věřím, že pokud dobytek prožil nekvalitní život, cítil se stresovaný, byl živen nekvalitní stravou, neměl dostatek volného pohybu, slunce či s ním bylo špatně zacházeno, vepíší se všechny tyto negativní prožitky do každého svalu, buňky a kostí. Další pro mne důležitý faktor pro výběr kvalitního hovězího masa se týká spíše mého morálního cítění. Nechci podporovat farmy, kde celý chov podléhá normám, které pro mě nejsou přijatelné. Tak si myslím, že má smysl věnovat trochu času, energie nebo i peněz do výběru opravdu zdravé potraviny, suroviny, masa, ...

Ingredience

  • 500 g zadního hovězího, pokrájené na 2 cm kostičky

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ghee

    Koupit
  • 20 malých šalotek, oloupaných

  • 5 středních cibulí

  • 500 g mrkve, ostrouhané a pokrájené na hrubější kolečka

  • 1 bobkový list

  • 6 větviček čerstvého rozmarýnu

  • 500 ml lehčího červeného vína, skvěle se hodí například Burgundské

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Postup

1.

Připravte si střední hrnec. Já nejraději používám takové ty pořádné litinové. Rozehřejte tuk a na něm orestujte všechnu cibulku pokrájenou na kostičky. Když je cibulka měkká, přidejte maso a restujte jej zprudka tak, aby se zatáhlo ze všech stran a bylo pak pěkně šťavnaté. Na závěr dejte do hrnce celé šalotky zbavené pouze suché slupky, všechnu mrkev, bobkový list a 4 větvičky rozmarýnu. Vše promíchejte, lehce podlijte horkou vodou nebo vývarem a skleničkou vína. 

2.

Stáhněte výkon, přiklopte hrnec a pomalu táhněte. Jednou za čas promíchejte ode dna a podle potřeby podlévejte vínem. Až se budete blížit do finále, posolte směs podle chuti a také okořeňte pepřem. Poznáte, že je vše hotovo, podle křehkého masa a příjemné šťávičky.

3.

Nejraději tyto jídla servíruji s quinoou, kuskusem nebo třeba bulgurem, ale skvěle se hodí také třeba dušená rýže. Na vrch použijte na ozdobu rozmarýn, který Vám zbyl.

Komentář k receptu:

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Víte, co je ghee? Je to přepuštěné máslo a používá se po staletí hlavně v Indii, ale znaly ho i naše babičky. Jeho výhodou je, že ho lze dlouhodobě uchovávat bez jakýchkoliv dalších konzervačních látek. Navíc proces přepuštění odstraní z másla všechny nečistoty. Ghee obsahuje množství vitamínů a minerálů, které tělo detoxikují, zlepšují trávení a dokonce prý omlazuje. Vně se používá i na jizvy nebo puchýře.

Pokud si tento recept navíc připravíte například s quinou, zpestříte jídlo ještě o kvalitní obilovinu, které obsahuje velké množství bílkovin. Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Kromě bílkovin obsahuje například hořčík, sodík, vit B2, draslík, vlákninu a jiné.

Newsletter