instagram @kitchenettehome

Bezlepkové brownies

Bezlepkové brownies

Tento recept je úplně klasickým receptem na bezlepkové brownie. Nic v něm nehledejte. Je prostě dobré si jednou za čas dopřát křupavou, zároveň uvnitř lepkavou, silně hořko sladkou čokoládovou delikatesu. Podstatná je struktura těsta a hlavně pak pečení. Musíte vystihnout ten správný moment, aby uvnitř zůstala struktura těsta stále lepivá, ale na povrchu se vytvořila tenoučká křupavá vrstvička. Výslednou chuť samozřejmě zásadně ovlivní zvolený druh čokolády, takže vybírejte kvalitní a takovou, která Vám hodně chutná. Brownies je skvělé tak jak je, ale pokud máte rádi vlašské, pekanové nebo třeba lískové ořechy, budou jedině přidanou hodnotou. Já osobně miluji vlašské ořechy v kombinaci s čokoládou! Ořechy si předem na pánvi orestujte, získají pak mnohem lahodnější a výraznější čistou ořechovou chuť.

Dalším benefitem tohoto receptu je jeho trvanlivost. Vydrží několik dní ve skvělé kondici, ale hlavně můžete část zamrazit na později, kdy například potěší nečekanou návštěvu a nebo třeba Vás, až dostanete nepřekonatelnou chuť na něco sladkého.

25 minut - 9 porcí
Bezlepkové brownies

Ingredience

  • 85 g másla

  • 140 g cukru (požívám jemný třtinový)

  • 225 g kvalitní čokolády použila jsem 50% Callebaut 33,6%

    Koupit
  • a 50% Ocoa 70% Cacao Barry Callebaut

    Koupit
  • 2 šťastná vejce

  • 1 lžička mleté vanilky

    Koupit
  • 1 lžíce kvalitního kakaa

    Koupit
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu nebo-li maizeny

  • 1/2 lžičky mořské soli

  • (hrst orestovaných ořechů)

Bezlepkové brownies

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 175°C a připravte si plech o rozměrech cca 20 x 20 cm. Vyložte jej pečícím papírem a ten ještě ošetřete tukem ve spreji na vymazávání nebo třeba potřete máslem.

2.

Připravte si vodní lázeň tak, že do středního hrnce dáte ohřívat vodu, která se nemusí přímo vařit. Na hrnec položíte mísu tak, aby se nedotýkala hladiny. Do mísy dejte máslo, vanilku a sůl. Když se máslo rozpustí, přidejte všechen cukr, zamíchejte a přidejte také všechnu čokoládu. Jakmile se i čokoláda rozpustí, sejměte mísu z vodní lázně a začněte míchat. Postupně přidejte vejce jedno po druhém a stále míchejte. Můžete na pomoc použít i mixér. Těsto by mělo být pěkně hladké a krystalky cukru by měly úplně vymizet. 

3.

V malé mističce smíchejte kakao s kukuřičným škrobem, prosejte tuto směs do těsta, vmíchejte a ještě další dvě minuty šlehejte, dokud nebude mít těsto hladkou strukturu a lesk. Pokud chcete přidat ořechy, právě nastal ten vhodný moment.)

4.

Přesuňte těsto na připravený plech a pečte v předehřáté troubě přibližně 25 minut. Dbejte hlavně na to, abyste jej nepřepekly. Jakmile střed těsta přestane být tekutý a usadí se, můžete plech vyndat. Nechte dobře vychladnout, alespoň 40 minut, než začnete dezert vyndávat z plechu a krájet.

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Recept vypadá úžasně, a pokud opravdu použijeme kvalitní oříšky i čokoládu, není třeba se vzdávat celoživotně sladkostí. Čokoláda, hlavně ta kvalitní s vysokým podílem kakaa (min. 50 %, ale lepší je 70 %) je kvalitním zdrojem flavonoidů, tříslovin, kofeinu, či theobrominu. Najdete v ní i minerální látky jako hořčík, draslík nebo fluor. Flavonoidy jsou rostlinné látky známé pro své antioxidační účinky, omezují vliv škodlivých volných radikálů, které negativně působí na naše tělo. Hořčík má příznivý vliv na činnost mozku, omezuje výskyt krevních sraženin a trombózy. Čokoláda navíc vyvolává pocity štěstí a uklidňuje. Přes tyto kladné vlastnosti platí i u čokolády všeho s mírou, protože zároveň obsahuje značné množství tuku a kalorií.

Cukr můžeme nahradit i kvalitním medem nebo javorovým sirupem. Nejlepší část dne, kdy si bez výčitek zamlsat je snídaně.

Bezlepkové brownies
Bezlepkové brownies
Bezlepkové brownies
Newsletter