instagram @kitchenettehome

Rustikální bageta

Rustikální bageta

Věřím v domácí chléb, je to něco, co pro mě znamená vůně a teplo domova…
Tento není z celozrnné mouky, ale můžete ho dopnit o různá semínka a bylinky, dát mu váš osobní charakter a to je jedna z věcí, co na pečení miluju.

.
20 minut - 2 porce
Rustikální bageta

Ingredience

  • na 2 bagety
  • 150 g brambor
  • 500 g bílé chlebové mouky
  • 3 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného
  • 225 ml vody
  • 4 lžičky řepného nebo olivového oleje
Rustikální bageta

Postup

Uvařte brambory ve slané vodě do měkka, slijte vodu a vidličkou nebo mixérem rozmixujte (popř. propasírujte). Můžete použít i bramborovou kaši z předchozího večera, jen dejte pozor jestli není příliš krémová, pak uberte trochu vody …

Smíchejte mouku, sůl a brambory v míse. Nadrobte nebo nasypte droždí do sklenice s vodou a rozpusťte. Do mouky přidejte olej, droždí s vodou a vypracujte těsto vařečkou nebo robotem. Pak těsto vyklopte na čistou pracovní plochu a ještě 10 minut, nebo dokud nedosáhnete požadované konzistence, hněťte ručně. Požadovaná konzistence znamená, že když těsto vezmete do rukou a napnete ho proti světlu, netrhá se, ale stane se průsvitným a pružným.
Umístěte ho do olejem vymazané mísy na teplé místo, přikryjte utěrkou a nechte kynout 60-80 minut nebo dokud nezdvojnásobí.
Vyklopte těsto na pracovní plochu, rozdělte na polovinu. Z každé poloviny vyválejte obdélník, který opět zarolujte do válce, ten ještě válejte od středu ke stranám, aby se prodloužil, také se vrstvy více propojí, jen dejte pozor, aby se vám vešel do trouby.
Umístěte obě bagety na lehce vymazaný plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě kynout dalších 50-60 minut.
Předehřejte troubu na 230°C a na dno umístěte menší pekáč. Než dáte bagety péct, lehce je pomoučte a udělejte ostrým nožem sérii příčných řezů.
Umístěte plech s bagetami do středu trouby a do spodního plechu hoďte pár kostek ledu nebo studenou vodu, aby vytvořili páru a těsto lépe rostlo. Jinak předčasně upečená kůrka, zamezí růstu těsta. Pečte 35 minut, v polovině plech otočte, aby zlátly rovnoměrně.

Rustikální bageta
Rustikální bageta
Newsletter