instagram @kitchenettehome

Švestkový koláč s mandlemi

Švestkový koláč s mandlemi

Mám teď dost uspěchaný čas při všech těch přípravách na křest kuchařky, zabíhání se obchodu, dětí a tak dále…:) Asi si to dokážete představit… Ale neodolala jsem švestkové sezóně a připravila jsem jeden krásný mandlový a docela zdravý recept. Ten můj koláč má tmavé těsto, protože je z celozrnné plnohodnotné mouky, také můj agáve nektar byl tmavý, má barvu tmavší než javorový sirup, a tak váš výsledek může mít úplně světlé těsto, v závislosti na mouce a dalších ingrediencích, které se rozhodnete použít.
Ještě tip pro ty, kteří nemají s mandlovou moukou zkušenosti. Mandlová mouka jsou jen velmi jemně namleté mandle. Stačí mandle dát do blenderu nebo jiného nožového robotu a vznikne mandlová mouka. Ta klasická je z blanšírovaných mandlí, tedy bez slupky, ale pro tento koláč klidně můžete použít mandle se slupkou, jsou zdravější, protože tak rychle neoxidují a zachovávají si více vitamínů.

15 minut - 0 porcí
Švestkový koláč s mandlemi

Ingredience

  • 1/2 hrnku rostlinného oleje

  • 1 a 1/2 hrnku mouky celozrnné či hladké

  • 1 hrnek mandlové mouky

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • špetka soli

  • 1 vejce

  • 1/2 hrnku kefíru nebo podmáslí

  • kůra i šťáva z jednoho bio citrónu

  • 1/2 – 3/4 hrnku agáve (záleží jak hodně sladké máte rádi, klidně ochutnejte těsto)

  • (lžička mandlového extraktu)

  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo cukru

  • 10 švestek, půlených a vypeckovaných

  • 3 lžíce mandlových lupínků

  • 1 lžíce másla

  • 1 lžíce třtinového cukru

Švestkový koláč s mandlemi

Postup

1.

Předehřejte troubu na 185 °C / horkovzdušnou na 165 °C. Dortovou formu o průměru 28 cm vyložte pečícím papírem a boky vymažte sprejem nebo tradičně tukem a popřípadě vysypejte moukou.

2.

Připravte si mandlovou posypku smícháním lžíce cukru, lžíce másla a mandlových lupínků. Ve střední míse smíchejte mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Ve druhé střední míse smíchejte vejce, kefír, šťávu i kůru z citrónu, agáve, olej a oba extrakty. Nyní krátce smíchejte obě směsi a nalijte těsto do formy. Na vrch rozložte švestky řezem nahoru a na závěr povrch posypejte mandlovou posypkou.

3.

Dejte péct do trouby na 45 minut nebo dokud povrch nebude krásně zlatý a špejle po zapíchnutí nevyjde z těsta suchá bez zbytků syrového těsta. Upečený koláč nechte vystydnout na mřížce a pak ho můžete vyjmout z formy.

 

Švestkový koláč s mandlemi
Švestkový koláč s mandlemi
Švestkový koláč s mandlemi
Newsletter