instagram @kitchenettehome

Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob

Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob

Na přání redakce časopisu Harper’s Bazaar jsem připravila na září kuřecí prsíčka na dva způsoby. Dnes předávám způsob první - Mediteránský.
V první řadě jde asi hlavně o rychlé, dietní a lehké jídlo, které se hodí pro každý den. Protože já už nepřipravuji kuřecí prsa jinou metodou než sous vide , popíši postup oběma metodami – tradiční přípravu a postup ve vakuu. Kuřecí prsíčka totiž vytěží maximum chuti bylinek, šťavnatosti a křehkosti masa právě při odpočívání ve vodní lázni, proto by byla škoda Vám tento postup zatajit. Zde se můžete podívat, jak vypadají vodní lázně Sous vide Suprime naživo.
Jo a málem bych zapomněla, ještě jsem Vás chtěla upozornit na olivy Taggiasca. Pokud na ně narazíte, určitě stojí za zkoušku. Jsou neskutečně dokonalé! Mají úžasné plné aroma. Každý obyčejný salát či jiný pokrm povznesou do nebes.)

2 porce
Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob

Ingredience

  • 2 kuřecí prsíčka (vybírejte farmářská nebo bio)

  • 2 větvičky čerstvého tymiánu

  • 1 lžička olivového oleje

  • 2 lžíce másla či olivového oleje

  • 1 malá cuketa

  • 1 malý lilek

  • 1 stroužek česneku

  • 6 - 8 malých masitých hodně aromatických rajčat

  • 2 lžíce vypeckovaných oliv (nejlépe taggiasca nebo kalamata)

  • 1 lžíce kapar

  • hrst čerstvé bazalky

  • mořská sůl

Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob

Postup

1.

Prsíčka omyjte, důkladně osušte a vložte spolu se snítkou tymiánu do vakuovacích sáčků. Odsajte vzduch, zatavte sáček a vložte do vyhřáté lázně na 57 °C. Ponechte v lázni 1 - 4 hodiny.

2.

Lilek nakrájejte na kostičky přibližně 1,5 cm velké, odložte na cedník a lehce prosolte. Takto nechte pár minut vykapat.

3.

Čerstvá osušená prsíčka či prsíčka odpočinutá a právě vyndaná z vakuovacího sáčku lehce potřete olivovým olejem, nasolte a opepřete. Rozpalte si grilovací pánev na středně silný výkon a prsíčka na ni z obou stran spolu s trochou čerstvého tymiánu osmahněte do zlata. Přibližně 4 minuty z každé strany. Prsíčka, která prošla metodou sous vide, osmahněte na silný výkon pouze minutu z každé strany, protože jsou již hotová a chcete jen dosáhnout efektu ožehnutí. Grilovací pánev pomůže vytvořit krásné a efektivní pruhy.

4.

Mezitím si ve větší pánvi nebo širokém hrnci rozehřejte máslo spolu s neloupaným stroužkem česneku. Krátce česnek osmažte a přidejte okapaný lilek. Restujte minutu či dvě a přidejte na kostičky (cca 1 cm) pokrájenou cuketu, větvičku tymiánu, rajčata půlená či krájená na čtvrtky, olivy, kapary, mořskou sůl a polovinu bazalky. Promíchejte, zesilte výkon a takto restujte dalších pár minut tak, aby zelenina byla ještě svěží, křupavá, ale prohřátá. Možná bude potřeba přidat ještě pár kapek olivového oleje. Já mám ráda, když si zelenina zachová svou barvu, křupavost a čerstvost, tedy restuji jen další dvě minuty.

5.

Na talíř naaranžujte tuto zeleninovou směs, na ní ogrilovaná prsíčka buď krájená, nebo v celku a na konec pár lístků čerstvé bazalky. Můžete servírovat!

 

Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob
Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob
Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob
Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob
Kuřecí prsíčka na Mediteránský způsob
Newsletter