instagram @kitchenettehome

Kachní prsa na pomerančích

Kachní prsa na pomerančích

Slavnostní recept k dnešnímu slavnostnímu otevření Kitchenette shopu pro Vás!
Opět se jedná o sous vide recept, ale uvádím i postup tradiční, takže Ti, kteří Sous vide lázeň ještě nevlastní, nepřijdou zkrátka! A kdo by si chtěl na blogu přečíst, co je sous vide, přikládám článek.
Jinak Vás samozřejmě srdečně zvu do obchodu a i tam si můžete mimo jiné sous vide lázně omrknout.

2 porce
Kachní prsa na pomerančích

Ingredience

  • 2 kachní prsa

  • pár snítek čerstvého tymiánu

  • 75 g moučkového třtinového cukru

  • 200 ml čerstvé pomerančové šťávy

  • kůra z jednoho pomeranče

  • 300 ml redukovaného drůbežího vývaru (silný vývar)

  • mořská sůl

  • menší hrozen bezpeckatého bílého vína

  • menší hrozen bezpeckatého červeného vína

  • olivový olej na smažení

Kachní prsa na pomerančích

Postup

1.

Kachní prsa omyjte, osušte a se snítkou tymiánu vložte do vakuovacích sáčků. Odsajte vzduch a dejte do zahřáté vodní lázně. Pro výsledek medium 60 °C pro medium-rare 55 °C. Doba přípravy 2 - 4 hodiny.

2.a

Kachní prsa vyjměte ze sáčku, ostrým nožem nařezejte kůži na mřížku, přitom si dejte pozor, abyste neprořízli i svalovinu a nepřišli tak zbytečně o šťávu. Posolte je z obou stran. Rozehřejte si pánev s kapkou tuku a prsa zprudka osmažte do zlata nejdříve ze strany, kde je kůže. Přidejte na pánev hroznové víno, prsa otočte a smažte už jen minutu i z druhé strany do zlata.

 

 

2.b

Pro přípravu tradičním způsobem si rozehřejte troubu na 200 °C. Silnou pánev určenou i na použití v troubě si rozehřejte na středně silný výkon. Kachní prsa omyjte a osušte. Kůži nařezejte ostrým nožem na mřížku bez proříznutí svaloviny. Prsa osolte, okořeňte tymiánem a dejte na pánev nejprve kůží dolů. Takto smažte 3 - 4 minuty do zlata, otočte a smažte další 1 - 2 minuty. Přidejte hroznové víno a celou pánev dejte do trouby na posledních 6 - 8 minut.

 

 

3.

Hotová prsa i s pečeným vínem vyjměte a nechte 5 minut odpočinout. Mezitím si připravte omáčku. Do pánve, ve které se pekla prsa, dejte moučkový cukr spolu s pár kapkami pomerančové šťávy, za stálého míchání zahřívejte, dokud nevznikne zlatý karamel. Přidejte zbylou pomerančovou šťávu a pomalu vařte pár minut. Přidejte i vývar, pomerančovou kůru, lehce posolte a vařte, dokud se omáčka nezredukuje na 1/3 a nebude mít tu správnou hustotu. Ochutnejte ji a je-li třeba, lehce dosolte. Servírujte s Vaší oblíbenou přílohou. Skvěle se hodí například quinoa či rýže.

 

Kachní prsa na pomerančích
Kachní prsa na pomerančích
Kachní prsa na pomerančích
Kachní prsa na pomerančích
Kachní prsa na pomerančích
Kachní prsa na pomerančích
Newsletter