instagram @kitchenettehome

Kaštanová polévka

Kaštanová polévka

Mám pro vás novinku! Od ledna vychází receptová dvoustrana v časopisu Harper’s Bazaar a to z dílny kitchenette. Ještě jsem ji sice neviděla, ale mám radost. Recepty po vydání, najdete vždy i zde, takže o nic nepříjdete.
Tady je jeden z prvních…
Je škoda, že s jedlými kaštany nevaříme více, tak jako většina našich blízkých evropských sousedů. Ale já, se to pokusím teď trochu napravit a napsat Vám jeden z mých oblíbených receptů. Třeba se také chytnete.
V chladném období, je to přesně tato polévka, kterou potřebuji, aby mě zahřála na těle i na duši. Stejně tak, jako svařené víno, má i ona svůj čas.
V receptu používám bouquet garni, pravděpodobně tento výraz všichni znáte, nerada bych tu někoho přechytrale poučovala. Ale vím, že sem chodí i mladí dětští začátečníci, tak přeci ..) Je to typický francouzský svazeček bylinek, který se používá do omáček, pečení a vývarů. Je praktický, protože je snadné jej z vývaru vyjmout například před mixováním krémových polévek nebo před servírováním. Často se také bylinky vážou do jemného plátýnka nebo gázoviny. A protože v receptu na kaštanovou polévku je mezi kořením i hřebíček, bude se vám kousek gázy a provázku hodit.
Také jsem pro Vás připravila postup, jak si kaštanové pyré připravíte sami, tady ho najdete .

Kaštanová polévka

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 2 větší mrkve
  • 2-3 řapíky celeru
  • 1,5 l vývaru nebo vody
  • 700 g kaštanového pyré
  • 1 dcl portského vína nebo Madeiry ( můžete nahradit dezertním vínem )
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sladká smetana na servírování
  • NA BOUQUET GARNI:
  • 1 bobkový list
  • 2 hřebíčky
  • 3 větvičky velkolisté petržele
Kaštanová polévka

Postup

1. Ve větším hrnci orestujeme na másle do měkka jemně nakrájenou šalotku. Přidáme očištěnou a na menší kousky pokrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přiklopíme poklicí a necháme přibližně 10 minut dusit.
2. Zeleninu zalijeme vývarem a přidáme bouquet garni. Pod pokličkou jemně vaříme 20 minut. Vyjmeme bouquet garni a přidáme kaštanové pyré. Takto povaříme ještě další 3 minuty.
3. Vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru nebo procesoru, přidáme portské víno a dochutíme solí a pepřem podle chuti. Servírovat můžete se sladkou smetanou a celozrnnými krutóny.

Kaštanová polévka
Kaštanová polévka
Newsletter