instagram @kitchenettehome

Hruškový koláč se zázvorem a melasou

Hruškový koláč se zázvorem a melasou

Tento koláč bych asi vyhlásila za osobní objev této hruškové sezóny. Je skvělý!!! Pravda není to ten z vizuálně nejatraktivnějších kousků, ale na chuti vám to rozhodně několikanásobně vrátí.
No otestujte, prověřte a chutnejte sami, jsem zvědavá, jaké budou Vaše ohlasy.

Mám ráda tu vlhkou, vláčnou konzistenci po dlouhém pomalém pečení. Také kombinaci koření a navíc se ve výsledku vše krásně snoubí s hruškami.

Mám tu jen jednu poznámku, a to hlavně pro ty, co nejsou příliš zvyklí pracovat s melasou. Tu seženete v obchodech se zdravou výživou. Je to hustý sirup, vznikající jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Čím tmavší cukr je, tím více melasy obsahuje. Samotná melasa je k dostání více čí méně tmavá a silná. Chuťově se může blížit pendreku, ale v koláči se příjemně chuť rozleží. Pokud by vás to mělo odradit, můžete její část v receptu, nahradit medem.
Zajímavé je, že melasa obsahuje všechno, co je v cukrové třtině pro náš organizmus zdravé a prospěšné, přitom je to v podstatě odpad. Stručný výčet pozitiv si neodpustím.)
Obsahuje vitamín A, B, D, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo, draslík, zinek, chróm, měď, glukózu, sacharidy, nenasycené kyseliny, enzymy. Dokonce pomáhá ne jen jako prevence, ale i při léčbě onkologických onemocnění. Pozitivně působí na nervový systém, klouby, kosti, posiluje obranyschopnost, upravuje krevní tlak a trávicí potíže (obzvlášť zácpu), pomáhá léčit kožní onemocnění, čistí organizmus, napomáhá hojení, brání vzniku křečových žil, podporuje činnost lymfatického systému, …
Dalo by se říci všelék. Doporučuje se užívat 2 kávové lžičky denně jako prevence a v časech oslabení 4-5 lžiček na den, následně zapít vodou. Můžete si také melasou potírat kůži, pro podporu hojení nebo ji dokonce využít jako pleťovou masku.)
Pro pekaře a pekařky, melasa se přidává například do kornspitze, dodává karamelovou barvu a chuť.

30 minut - 9 porcí
Hruškový koláč se zázvorem a melasou

Ingredience

  • 5-6 malých pevných hrušek
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g melasy
  • 125 ml mléka
  • 140 g hladké mouky (může být i žitná)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • 1 lžička sody na pečení
  • 1 šťastné vejce
Hruškový koláč se zázvorem a melasou

Postup

1. Předehřejte troubu na150°C/130°C horkovzdušnou. Plech, velký 20×20 cm nebo ekvivalent, si vymažte a vyložte pečícím papíre. Hrušky oškrábejte, rozpulte a odstraňte jádřince. Na dno připraveného plechu, rozložte hrušky řezem dolu.
2. Do středního hrnce dejte máslo, melasu, třtinový cukr a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přidejte mléko a nechte trochu zchladnout.
3. Do střední nebo menší mísy, prosejte mouku spolu s kořením a sodou na pečení. Tuto moučnou směs přidejte k té máslové a promíchejte. Na závěr ještě přidejte vejce a těsto je hotové. Přelijte jím připravené rozložené hrušky a dejte péct přibližně na hodinu. Otestujte špejlí. Přestože těsto má být ve výsledku lepkavé, špejle musí vyjít ven čistá. A můžete servírovat třeba i hned.

Hruškový koláč se zázvorem a melasou
Newsletter