instagram @kitchenettehome

Guakamole s krevetami

Guakamole s krevetami

Pokaždé, když zahlédnu kvalitní zralé avokádo, nemůžu odolat a většinou z vidinou guakamole. U nás v rodině ho všichni milují. Přidáním krevet vzniká jakýsi krevetový koktejl, ale i bez krevet stojí za to, takže podle vašich možností.)
Zahrnula jsem recept do kategorie raw, takže pro vitariány platí recept bez krevet a servírovaný na listovém salátě. Můj manžel často vypráví gurmánský zážitek, který prožil se svým nejlepším kamarádem v Miami, kde v místní restauraci číšník přinesl ingredience a guakamole vyrobil přímo před jejich zraky. Bylo prý úžasné, ale chci tím říci, že je to otázka minuty a pár ingrediencí. I když právě to může být problém, protože sama vím jak je náročné u nás sehnat dobré avokádo. Jako radu mohu snad dodat jen to, že avokáda dobře dozrávají při pokojové teplotě a pokud je položíte vedle banánů, které produkují etanol, mohou Vám doma ještě dozrát. Pokud je ale příliš podtržené, nebo má nějaké škůdce, není rady ani pomoci.(
Dále ještě v receptu dodávám postup, jak pracovat se syrovými krevetami. Né že by to byla věda, ale možná to bude pro některé poprvé a je škoda je převařit a znehodnotit.)

5 minut - 2 porce
Guakamole s krevetami

Ingredience

  • Pro 2-3 osoby:
  • 2 velká dobře zralá avokáda
  • 12-15 čerstvých středních krevet (kraťounce ve slané vodě vařených a oloupaných)
  • 1 velká šalotka, velmi jemně pokrájená
  • 2-6 stroužků česneku, velmi jemně krájených (drcených)
  • 1 čili paprička, množství i krájení podle chuti
  • 2 špetky mořské soli
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr podle chuti
  • přidala jsem ještě klíčky alfalfa
  • toust, rozpečený chléb nebo listový salát na servírování
  • citrón na servírování
Guakamole s krevetami

Postup

1. Ideální je, pokud koupíte čerstvé krevety, poznáte je tak, že nejsou sytě oranžové, ale jsou tmavě šedé nebo světlé (přikládám dvě fotografie čerstvých krevet na ledu ..). Oranžové se stanou po vhození do horké vody. Jen jsem chtěla dodat návod na vaření, protože chápu, že kraťounce povařit je relativní, obzvlášť s ohledem na velikost. Je to jednoduché, ve větším hrnci přivedete k varu silně osolenou vodu, vhodíte krevety a vaříte je opravdu krátce, podle velikosti. Poznáte, že jsou hotové, jakmile se začne odchylovat masitá část ocásku od krunýřku. Při pohledu na krevetu z profilu uvidíte v horní části pár milimetrů volný prostor. Krevety scedíte, krátce propláchnete a zbavíte hlavy, nožiček a krunýře na ocásku.
2. Avokádo zbavené slupky a pecky rozmačkejte ve střední misce vidličkou. Já někdy polovinu nakrájím na kostičky a přidám na závěr, aby zůstala nějaká ta struktura … Přidejte šalotku, česnek, čili papričku sůl, pepř, koriandr, krevety, šťávu z půlky citrónu a promíchejte. Klíčky přidejte nejlépe na vrch guakamole až při servírování ať už na rozpečeném chlebu, toustu nebo salátu. Někdo si rád přikyselí citrónem, tak při servírování nezapomeňte nějaké ty měsíčky dodat a ještě posypat nasekaným čerstvým koriandrem …

Guakamole s krevetami
Newsletter