instagram @kitchenettehome

Fish cake, rybí karbanátek

Fish cake, rybí karbanátek

Něco jednoduchého z teplých krajin, ale také velmi snadno realizovatelného u nás doma. Myslím, že skvělá inspirace na grilovačku ale i lehkou svěží změnu i v zimním období. Děti mají fish caky velmi rádi, když vypustíte čili papričky, takže mini burgery hurá ne dětskou párty.
Použila jsem red snappera (to je chňapák císařský nebo také okouník) a tuňáka, ale můžete to pojmout velmi alternativně a budou stále skvělé.

25 minut - 2 porce
Fish cake, rybí karbanátek

Ingredience

  • Na 4 menší karbanátky:
  • 200 g filetu z tuňáka
  • 200 g filetu jiné mořské bílé ryby ( treska, okoun, okouník, mahi-mahi, …)
  • 4 jarní cibulky
  • 1 malá šalotka
  • hrst čerstvého koriandru, hrubě nasekaného
  • čili paprička podle chuti
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rybí omáčky (můžete pro změnu nahradit třeba ústřicovou)
  • 4 lžíce vývaru nebo bílého vína
  • strouhanku nebo tempura strouhanku na obalení
  • extra panenský olivový olej nebo ghí

Postup

1. Rybí maso namelte, nastrouhejte na hrubém struhadle nebo pokrájejte na jemné kousky. Smíchejte se zbylými ingrediencemi přičemž šalotku krájím velmi jemně a jarní cibulku s čili papričkou na silnější kolečka. Je příjemné když narazíte ve šťavnatém masíčku na kousky cibulek.
2. Směs rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte karbanátek a obalte ve strouhance. Smažte na středním až silném ohni relativně krátce z obou stran, rybí maso je velmi rychle propečené. Smažila jsem na přepuštěném másle a jsou úžasné. Je to také skvělá věc na grill, ale doporučuji použít rybí mřížku, jsou velmi křehké.
3. V Thajsku se namáčejí do sladkokyselé čili omáčky. Toto je další způsob servírování. Na řez rozpečených ranních houstiček jsem použila něco jako domácí tatarku odlehčenou jogurtem, francouzskou hořčicí a čerstvým koriandrem. Také jsem na fish cake umístila tenoučký plátek citrónu i s kůrou, který celé dílo krásně osvěží.

Newsletter