instagram @kitchenettehome

Sýrové Profiteroly

Sýrové Profiteroly

Tento recept je inspirací od mé kamarádky Brennan, která před časem doma připravila úžasnou párty. Uprostřed stolu ležela mísa plná těchto roztomilých sýrových profiterol, jinak také zvaných Gougères, které ještě voněly celým bytem. Jsou moc dobré samotné, nebo si jimi můžete nabírat různé pomazánky. Takže, když jsem vymýšlela finger food menu pro natáčení v Blue Lightu, zdáli se mi velmi praktické i gurmánské. Naplnila jsem je dvěma způsoby, ale vybízí se mnoho a mnoho variací… Děkuju Brennan!

.
Sýrové Profiteroly

Ingredience

  • na 36 kusů:
  • 1/2 hrnku plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku vody
  • 140 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 5 velkých vajec (pokojové teploty)
  • 1 1/2 hrnku (150 g) nastrouhaného sýra typu Gruyère nebo čedar
Sýrové Profiteroly

Postup

Připravíme si dva plechy pokryté pečícím papírem, troubu předehřejeme na 210°C.
Přivedeme k varu mléko s vodou, máslem a solí v hrnci se silným dnem, přidáme mouku, stáhneme plamen na minimum a svižně mícháme. Vzniká hustá jemná hmota, ještě dál mícháme, po chvíli se na dně začne tvořit krustička, tak ještě minutu nebo dvě a můžete těsto přendat do mísy na mixování. Nechte ho pár minut odpočinout, aby nebylo přímo vařící a začněte vmixovávat postupně vejce. Druhé by mělo následovat první, až když je to první dokonale propojeno, a nelekejte se, když se těsto po každém přidání nového vejce třeba rozděluje, vše se po chvíli zase změní v hladkou, lesklou hmotu. Teď můžete přidat sýr, krátce zamíchat a bez odkladů těsto tvarujte lžící na plech. Téměř zdvojnásobí svůj objem, tak na to myslete při kladení na plech. Jeden profiterol odpovídá jedné polévkové lžíci.
Vložte do trouby oba plechy současně, stáhněte výkon na 185°C a po cca 12ti minutách vyměňte horní plech za spodní , dopečte dalších 12-15 minut do zlata. Servírujte teplé nebo nechte vychladnout na mřížce a třeba naplňte..

Newsletter