instagram @kitchenettehome

Jablečný pie s chia a likérem

Jablečný pie s chia a likérem

Toto je takový krátký spíše inspirativní recept, ve kterém používám rozmražené domácí listové těsto, jehož výrobu včetně postupových fotek naleznete v receptu na višňový pie, věřte mi, není to nic složitého, ale můžete samozřejmě použít kupované listové těsto. Protože v sezóně jablek receptů není nikdy dost, tak jsem vyzkoušela novou kombinaci s chia semínek, likérem a citrónovou kůrou.
Použila jsem Grand Marinier, ale s portským vínem nebo například malinovým likérem Chambord to bude také fajn a dodá to tu správnou pikantnost pro mlsné jazýčky.

20 minut - 8 porcí
Jablečný pie s chia a likérem

Ingredience

  • 1/2 listového těsta
  • 8 malých jablek, oloupaných, očištěných , nakrájených na kostičky
  • 3 lžíce javorového, agáve sirupu, nebo medu
  • 2-3 lžíce maizeny
  • 1 citrón, šťáva i strouhaná kůra
  • 3 lžíce grand marinier, malinového chambord likéru nebo portského vína
  • vanilka
  • špetka mořské soli
  • 4 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžíce třtinového cukru
Jablečný pie s chia a likérem

Postup

1. Předehřejte si troubu na 175°C. Ve velké míse smíchejte jablka, javorový sirup, maizenu, citrónovou šťávu i kůru, likér, vanilku, špetku soli a semínka. Trochou másla nebo sprejem si vymažte menší koláčovou formu (cca 26 cm).
2. Těsto rozdělte na dva díly, přičemž jeden může být trošku větší, ten co přijde na dno. Vyválejte větší polovinu tak aby zakryla dno i boky formy, položte do zapékací nádoby a urovnejte prsty. Nalijte náplň, rovnoměrně uhlaďte lžicí a vyválejte druhou polovinu těsta, tak aby zakryla jablka. Přikryjte náplň těstem, prsty trochu stlačte spoje a nožem seřízněte přesahy.
3. Teď už jen potřete mlékem, pocukrujte a udělejte vidličkou nebo špejlí malé otvory, aby mohla pára unikat.
4. Pečte do zlatohněda 30-40 minut.

Jablečný pie s chia a likérem
Newsletter