instagram @kitchenettehome

Dýňové rozmarýnové muffiny

Dýňové rozmarýnové muffiny

Tentokrát sladká verze dýňových muffinů, ale o nic méně dobrá nebo zdravá.) Dýně přirozeně osladí těsto a když přidáte v receptu volitelnou hrst hrozinek, budou ještě o něco sladší.
Co se tuku týče, můžete použít co zrovna máte po ruce, ráda přidávám olej dýňový, lněný nebo z řepky (protože jsou velmi zdravé) , ale také protože jsou příliš aromatické, míchám je s olivovým, slunečnicovým nebo máslem…
Recept je modifikován a původní verze pochází z bbcfood od Lorraine Pascale .

25 minut - 12 porcí
Dýňové rozmarýnové muffiny

Ingredience

  • 60 ml rostlinného oleje (použila jsem 50% olivový a 50% z řepky)
  • 150 g hladké mouky
  • 160 g celozrnné mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky sody bikarbony
  • špetka soli
  • 3 větvičky čerstvého rozmarýnu, jemně nasekané
  • 2 šťastná vejce
  • 375 ml kefíru nebo jogurtu
  • 4 lžíce medu
  • 240 g vařené dýně, krájené na 1/2 cm kostičky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • hrst dýňových semínek
  • (hrst hrozinek)
Dýňové rozmarýnové muffiny

Postup

1. Předehřejte troubu na 200°C. Formu na muffiny si vyložte pečícím papírem nebo vymažte.
2. Přesejte mouku, prášek do pečiva a sodu do mísy, přidejte sůl a rozmarýn. Uchovejte zbytky slupek a klíčky co zbydou v sítu z celozrnné mouky, smíchejte je s lžící třtinového cukru.
3. V druhé míse smíchejte kefír, olej, med, vejce a dobře promíchejte.
4. Smíchejte suché ingredience s mokrými, přidejte většinu dýně (menší část si dejte stranou na posypání), popř. hrozinky a krátce promíchejte. Pozor ať nepřepracujete těsto!
5. Lžící rozdělte těsto do 12ti formiček, každý muffin posypejte dýní, semínky a na závěr směsí cukru a slupek z obilí.
6. Pečte 20-25 minut, můžete otestovat špejlí, jsou fajn lehce nedopečené. Špejle musí vyjít čistá, ale ne suchá…)

Dýňové rozmarýnové muffiny
Dýňové rozmarýnové muffiny
Newsletter